Yunan Mitolojisi - Yaratılış Miti

Google adsense buraya gelecek

  Yunan Mitolojisinde Yaratılış Miti 


   Mısır mitolojisi, ilk başlarda "kadın egemen toplum" inancında olmuştur. Yunan mitolojisini biraz daha incelediğimizde bu direk olarak göze çarptığını farkedeceksiniz. Çünkü ilk tanrı (tanrıça Gaia) bir kadındır ve bunu toprak ile özdeşleştirmişlerdir (Toprak Ana). O zaman ki halk yaşamak için yemeklerini toprağa borçludur. Onlar için bu denli önemli bir şeyi kadına bağlamaları ve bunun dışında kadının doğurganlık özelliğini kutsal saymaları o zaman ki kadının egemenliğini gösterir. Bu egemenlik zaman içinde erkek egemenliğine dönmüş ve öyle kalmıştır. Bu noktadan sonra gelen onlar için en yönetici tanrıların çoğunluğu erkek olmuştur. Buna Kronos ve Zeus örneği vermek mümkündür.

Yaratılış Efsanesi 

   Yunan Mitolojisinde evrenin yaratılışını ilk olarak Homeros açıklamıştır. Homeros, ilk olarak dünyanın etrafı sularla kaplı olduğunu söylemektedir (Mısır mitolojisinde de buna benzer bir inanç sahiptir). Okeanos adında bir nehir olduğunu söyler. Fakat Yunan mitolojisinde çok fazla bilgi aldığımız Homeros yerine Homeros'tan sonra o dönemin en büyük epik ozanı sayılan Hesiodos'un yaratılış miti daha çok ön plana çıkmıştır. Hesiodos'a göre evrenin yaratılışı şu şekildedir. Önce  Khaos (tanrı ya da şekillendirilemeyen bir şey, bir kargaşa) denen bir şey vardı. Kaos'a o zaman bir anlam verilememiştir.  Khaos'tan Gaia yani toprak meydana geldi. Aslında Antik Yunanlılar bugün üzerinde durduğumuz dünyaya Gaia ismini takmışlar ve onu bir tanrıça olarak görmüşlerdir. Gaia dışında Khaos'un işinden Tartaros (cehennem diyebiliriz),  Eros (aşk tanrısı), Nike (gece) ve Erebos ( ya da Erebus yani ölüm)'da çıkmıştır.

   Gaia kocasız olarak kendi kendine Pontus (deniz), Uranos ( ya da Uranus yani gök) ve Dağları  doğurmuştur. Gaia daha sonra Eros'un etkisiyle kendi çocuğu Uranos ve Pontus ile birleşmiştir. Pantos ile birleşmesinden Nereus, Thaumus, Phorcys, Ceto ve Eurybia doğmuştur. Gaia ile Uranos'un birleşmesinden ise Titanlar, Kiklop'lar (ya da Kyklop yani tek gözlü devler), Hekatonkheir'ler (elli başlı, yüz kollu canavarlar) ve Gigant'lar (Yılan bacaklı dev yaratıklar) doğmuştur. 

   Uranos o zaman ki en büyük tanrı olarak kabul edilmiştir.  Çocuklarının kendi tahtını elinden alacağını düşünen Uranos, Kikloplar'ı  Tartaros yani yerin altına göndermiştir. Çocukarının bu acısına dayanamayan Gaia, çocukları Titanlardan yardım istemiş ve yardımına Kronos koşmuştur. Kronos bir mızrak ile babası Uranos'u hadım etmiştir.

   Yunan mitolojisinde evrenin yaratılışı bölümünü bitirdikten sonra daha fazla karışmaması için bu kadar yaratığı bir kenara bırakıp en fazla ilgi gören Titanlar'dan devam etmek istiyorum. 


   Yunan Mitolojisi Yaradılış Miti - Titanlar 


   Gaia İle oğlu Uranos'un birleşmesinden Titanlar meydana gelmiştir. Titanlar 6 kız 6 erkek olmak üzere 12 adettir(Titanlar tanrılarını incelemek için tıklayın).  Uranos, Titan Kronos tarafından hadım edildikten sonra tahta geçmiştir. Kronos, kardeşi Rhea ile evlendikten sonra Olimposlu tanrılar  (12 adet tanrı Zeus, Poseidon ve Hades bu tanrılardandır) doğmuştur. Uranos tahtan inmeden önce Kronos'a "Bana yaptıklarının aynısını çocukların da sana yapacaktır" demiştir ve Kronos aynı şekilde karısı Rheia'nın yardımı ile oğulları Zeus, Poseidon ve Hades tarafından tahtan indirilmiştir (Titanların Savaşı). Zeus bu savaştan sonra baş tanrı, Poseidon denizlerin tanrısı, Hades ise yeraltının tanrısı olmuştur.

Alttaki şablonu inceleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz (resim alıntıdır)



yunan yaratılış efsanesi



Kaynakça: Dünya mitolojisi Büyük destan ve söylenceler  antolojisi (Donna Rosenberg)

2 yorum:

  1. Teşekkürler çok yararlı oldu özellikle soy ağacı :) minnettarım.

    YanıtlaSil
  2. Nike zafer tanrıçası; Nyks gece tanrıçası diye biliyorum ben. Yanlış da olabilir.

    YanıtlaSil